Hoe vind ik de beste dierenverzekering?
Je verzekert van alles in je leven: je inboedel, je huis, je auto, je vakantie, aansprakelijkheid voor schade die je veroorzaakt bij anderen. En natuurlijk je medische zorg, want je wilt als je zorg nodig hebt deze niet moeten afslaan omdat je er niet voor kunt betalen. Heb je een huisdier waar je heel veel van houdt, dan zou je het liefst willen dat je het eeuwig leven voor hem of haar kon verzekeren. Dat kan helaas niet, maar wat wél kan is het afsluiten van de beste dierenverzekering om de dierenartskosten die je gedurende het leven van je puppy, volwassen hond, kat, konijn, paard of vogel moet maken (deels) terug te ontvangen.
Hier aantal belangrijke vragen en antwoorden over het vergelijken van verzekeringen en kiezen van de beste dierenverzekering, wat je hier op de website kunt doen.
Factoren die van belang kunnen zijn
- De hoogte van de premie
- Wat wordt er vergoed door de verzekering?
- Het eigen risico
- Wat wordt er maximaal uitgekeerd
Waarom zou je een dierenverzekering afsluiten?
Het grote voordeel van het afsluiten van een dierenverzekering, is de zekerheid die het biedt dat je huisdier in de meeste gevallen ongeacht jouw financiële situatie de medische zorgen kan krijgen die hij of zij nodig heeft. Niets is immers pijnlijker dan van de dierenarts te horen krijgen dat een duur onderzoek of een dure operatie of behandeling noodzakelijk is en je te moeten afvragen of je je dat wel kunt veroorloven. Het gevolg kan zijn dat je je geliefde huisdier te kort doet, en daar kun je alleen maar spijt van krijgen.
Heb je een dierenverzekering, dan spreidt je als het ware de dierenartskosten voor je huisdier. Je betaalt een maandelijkse premie, en de rekeningen van de dierenarts kun je vervolgens declareren om deze (voor een deel) terug te ontvangen.
Hoe duur is de beste dierenverzekering en wat wordt er gedekt?
De hoogte van de premie van een dierenverzekering hangt van verschillende factoren af, waarbij de meest voor de hand liggende het soort dier en de dekking zijn. Vogelverzekeringen zijn relatief duur (vanaf 11,63 euro per maand), een konijnenverzekering is gemiddeld qua premie (vanaf 8,92 euro per maand), en een kattenverzekering is relatief goedkoop (vanaf rond de 4,50 euro per maand), net als het verzekeren van een jonge hond (vanaf 5,50 euro per maand).
Dit zijn echter verzekeringen met een basisdekking. Wat dat inhoudt kan per verzekeraar en per dier verschillen. Veelal bieden verzekeraars meerdere dierenverzekeringen met verschillende dekkingen of aanvullende verzekeringen aan. Let hier dus goed op en vergelijk wat er precies gedekt wordt en welk percentage van de gemaakte kosten je terug kunt krijgen.
Wat doorgaans in ieder geval onder dekking valt, is het consult bij de dierenarts en veel noodzakelijke operaties. Zaken die per verzekeraar verschillen en waar je dus goed naar moet kijken zijn zaken als:
- vaccinaties
- therapieën
- sterilisatie/castratie
- de (relatief dure) zorg met betrekking tot de ellenbogen en de heupen van het dier
Wat is er nog meer van invloed op de hoogte van de premie van mijn dierenverzekering?
Natuurlijk let je op de hoogte van de premie die je gaat betalen. Deze is afhankelijk van verschillende, misschien onverwachte factoren. Wist je bijvoorbeeld dat het ras van je huisdier verschil kan uitmaken voor de berekening van je premie? Sommige rassen lopen grotere risico’s op aandoeningen dan andere, en die extra kosten probeert de verzekeraar op deze manier te ondervangen. Hetzelfde geldt voor consequenties die horen bij het geslacht van je puppy, volwassen hond, kat, konijn, paard of vogel. In de regel is het duurder om een vrouwtje te verzekeren dan een mannetje. Deze lopen, onder andere door mogelijke zwangerschappen, meer risico op gezondheidsproblemen.
De leeftijd van je huisdier is ook een voorname factor in het bepalen van de hoogte van de premie van je dierenverzekering. Voor jonge dieren betaal je een lagere premie, die stijgt naarmate je huisdier ouder wordt. Het is mogelijk dat je huisdier als deze nog onverzekerd is, vanaf een bepaalde leeftijd niet meer aangenomen wordt door de verzekeraar. Wacht om deze redenen dus niet tot je huisdier ouder is met het afsluiten van de beste dierenverzekering voor jouw geliefde gezelschapsdier.
Worden alle kosten die binnen de dekking vallen terugbetaald?
Het is niet zo dat alle kosten die je maakt voor zaken die onder de dekking van je dierenverzekering vallen geheel terugbetaald worden. Vaak is er sprake van een eigen bijdrage, die afhankelijk is van de verzekeraar en het pakket dat je kiest en kan variëren van 20 tot 50 procent. In sommige gevallen gaat het om een vast bedrag. Voor een hogere premie krijg je vaak een lager eigen risico. Dat is dan ook een betere manier om de dierenartskosten voor je huisdier te spreiden.
Er zit ook een plafond aan wat er totaal in één jaar vergoed wordt. Kijk hier ook goed naar. Ook hierbij geldt vaak dat je met een hogere premie een hoger totaalbedrag per jaar vergoed kunt krijgen. De bandbreedte hiervan is over het algemeen tussen de 2000 en 5000 euro. Als je het risico loopt dat je huisdier gedurende zijn of haar leven een of meerdere dure operaties moet ondergaan, die wel eens duizenden euro’s zouden kunnen kosten, is het verstandig om een pakket te kiezen waarbij het maximaal te vergoeden bedrag per jaar hoog is.
Is er een keurmerk voor dierenverzekeringen?
Het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) staat voor de kwaliteit van onder andere verzekeringen. Als de dierenverzekering aangesloten is bij Kifid, kun je erop vertrouwen dat er een aan een hoog kwaliteitsniveau wordt voldaan. Desondanks bestaan er grote verschillen in dekking, premies en vergoedingen tussen verschillende dierenverzekeringen. Aan jou dus de taak om goed te vergelijken en de beste dierenverzekering te selecteren.
Wat is dus de beste dierenverzekering voor mij?
Welke dierenverzekering het beste bij jou en jouw puppy, volwassen hond, kat, konijn, paard of vogel past is afhankelijk van de behoefte van jou en je huisdier, en de mate van zekerheid die je zoekt. Het beste advies dat we je kunnen geven is om niet zonder meer voor de verzekering met de laagste premie te gaan, maar om de verschillende dierenverzekeringen en pakketten zorgvuldig te vergelijken en echt de beste verzekering voor jouw geliefde huisdier af te sluiten. Dierenverzekeringen vergelijken kun je hier op deze website!