Diarree bij je hond
Jouw hond is je trouwe kompaan en onmiskenbaar een onderdeel van je huishouden en gezinsleven. Zoals je dat ook doet voor een kind, zorg je goed voor je hond. Je ruimt op achter hem aan om het huis op orde te houden ondanks de aanwezigheid van een huisdier. Je laat je hond uit wanneer hij zijn behoefte moet doen, zodat hij het niet in huis doet. Als je hond ziek wordt, dan gun je hem de beste zorg om snel weer beter te kunnen worden. Wanneer je hond diarree krijgt is het onvermijdelijk dat je dat in huis gaat merken. Je hond voelt zich beroerd, en jij ook, want jij moet de rotzooi opruimen. Daarom is het nuttig om te weten wat je kunt doen bij diarree bij je hond.
Waarom heeft mijn hond diarree?
De meest voor de hand liggende reden voor diarree bij je hond, is dat hij iets verkeerds gegeten heeft. Dat kan aan het voedsel liggen dat je hem hebt voorgeschoteld. Controleer dit daarom goed op kwaliteit en houdbaarheidsdatum. Het kan ook zo zijn dat je hond het voer simpelweg niet goed verdraagt. Wellicht kan overschakelen op ander voer of een nieuwe verpakking van hetzelfde voer het probleem verhelpen. Schakel niet in één keer over naar ander voer, maar doe dit geleidelijk. Een plotselinge wisseling kan óók diarree bij je hond veroorzaken.
Tip: dierenarts kosten declareren!
Verzeker je huisdier tegen hoge kosten van de dierenarts. Vergelijk en vind de beste verzekering voor jouw hond!
Start met vergelijkenNatuurlijk heb je niet honderd procent onder controle wat je hond binnenkrijgt. Buiten snuffelt en knaagt hij aan van alles, en ook daar kan de oorzaak voor de diarree bij je hond liggen. Let dus goed op je hond wanneer je hem uitlaat om zoveel mogelijk te voorkomen dat hij de verkeerde dingen binnenkrijgt. Een infectie kan snel opgelopen zijn, vooral bij jonge honden die nog weerstand moeten opbouwen. Heb je meer honden of andere huisdieren, dan kan zo’n infectie erg besmettelijk blijken te zijn. Pas dus goed op!
Het meest voorkomende virus dat diarree bij je hond veroorzaakt is het coronavirus. De klachten hiervan zijn vaak mild: braken en diarree, maar geen bloedverlies. Ernstiger is het vaak dodelijke parvovirus, maar dit komt in Nederland gelukkig minder en minder voor. Hierbij komt wel vaker bloed bij de ontlasting en het braaksel voor. Koorts is ook één van de voorname symptomen van het parvovirus. Een mogelijke oorzaak van diarree bij je hond die nog wel eens over het hoofd gezien wordt, is het flagellaat Giarda. Dit meercellig organisme veroorzaakt twintig procent van de gevallen van diarree. Deze is dan vaak brijig en kan bloed of slijm bevatten. De hond voelt zich dan ook misselijk.
Spoelwormen en lintwormen kunnen ook de veroorzaker van diarree bij je hond zijn. Deze zijn ook nog eens besmettelijk voor mensen. Vooral zwangere vrouwen en jonge kinderen lopen hierbij een verhoogd risico. Het is daarom raadzaam om je hond meerdere malen per jaar te ontwormen. Dit kan met behulp van tabletten.
Net zoals bij de mens, kunnen lichamelijke klachten bij honden een psychische oorzaak hebben. Observeer je hond goed om te merken of hij angstig is, want angst en stress kunnen op de darmen slaan. Dit kan tot diarree leiden bij honden die nieuw zijn in het huishouden en nog moeten wennen. Vooral jonge honden, maar natuurlijk honden met een stressvol verleden, zijn kwetsbaar in deze situatie.
Moet ik met mijn hond naar de dierenarts?
Het kan natuurlijk nooit kwaad om een bezoek aan de dierenarts te brengen met je hond. Maar het is niet altijd nodig. Als je hond niet moe en traag overkomt, heeft hij waarschijnlijk geen last van de diarree. Diarree bij je hond gaat vaak binnen een paar dagen weer over. Is dit echter niet zo, en blijft de eetlust van je hond achter, dan is het wel verstandig om je hond te laten onderzoeken door een dierenarts. Bij langdurige diarree bij je hond ligt het gevaar van uitdroging op de loer. Jonge honden houden minder vocht vast, en zullen eerder last van uitdroging krijgen. Merk je iets van de symptomen van de eerder genoemde virussen of Giarda, ga dan zeker naar de dierenarts.
Als de dierenarts dat nodig acht, zal hij een kuur voorschrijven voor je hond. Dat betekent dat je de hond gedurende enkele dagen een medicijn moet toedienen. Deze kuur moet je afmaken, ongeacht of de zichtbare klachten al verdwenen zijn. Mogelijk vertelt de arts je ook dat je de hond meer moet laten drinken om uitdroging te voorkomen. In het ergste geval moet je hond enkele dagen ter observatie in een dierenkliniek blijven, maar dit komt gelukkig weinig voor bij deze klachten.
Is het verstandig om mijn hond te laten verzekeren?
Dierenartskosten kunnen, als je pech hebt, aardig in de papieren lopen. De medicijnen die dierenarts voor kan schrijven bij diarree bij je hond zullen niet goedkoop zijn. Bij bepaalde andere aandoeningen lopen de kosten echter hoger op, wanneer dure onderzoeken, ingrepen en behandelingen nodig blijken. Om het risico uit te sluiten dat je in zo’n geval plotseling voor hoge kosten komt te staan, kun je je hond laten verzekeren voor medische kosten. Dit geeft ook de gemoedsrust dat je je geliefde huisdier de zorg kunt geven die hij nodig heeft, ook als deze prijzig blijkt te zijn.
Je kunt je hond verzekeren voor medische kosten bij Reaal Dier en Zorg, Aegon, figopet, OHRA, Hema en Inshared. Wanneer je je hond verzekert, betaal je een maandelijkse premie. Je kunt dan je dierenartsrekeningen declareren bij de verzekering. Hiervan wordt een deel vergoed tot een maximaal bedrag per jaar. Houd er rekening mee dat je honden vanaf zeven jaar vaak niet meer kunt verzekeren. Word je hond zeven terwijl deze al verzekerd is, dan loopt de verzekering gewoon door. De premie stijgt wel naarmate de hond ouder wordt. Sluit je een nieuwe verzekering af, dan kun je in de eerste maand alleen bij een ongeluk kosten declareren. Verzekeren op het moment dat je hond diarree krijgt betekent dus dat je de dierenartskosten die daarbij komen kijken niet vergoed krijgt.