Ik wil een kat kopen
Een kat kan een gezellige, niet al te ingrijpende invloed op je huishouden zijn. Hij paradeert door de kamer en komt aandacht vragen wanneer hij daar zin in heeft. De rest van de tijd is hij prima in staat om zichzelf te vermaken. Dat wil echter niet zeggen dat alle katten hetzelfde zijn qua gedrag, verzorging en karakter. Daarom is de keuze voor het kopen van een kat geen kwestie van een knip met de vingers. Er komen verschillende dingen bij kijken. Waar moet je je kat kopen? Welk ras is het meest geschikt voor jou? Waar moet je nog meer op letten? Om je hierbij een klein beetje op weg te helpen, hebben we hieronder wat informatie over een kat kopen op een rijtje gezet.
Kitten of oudere poes?
Kleine kittens zijn een lust voor het oog en het hart. Maar ze komen ook met een gebruiksaanwijzing. Ze zijn nog niet erg gedisciplineerd, dus als je wilt voorkomen dat ze reepjes maken van je gordijnen zal je er tijd en aandacht in moeten steken. Je kunt ze in het begin ook niet lang alleen laten. Heb je de tijd niet hiervoor, dan is het een oudere kat kopen wellicht verstandiger. Wees je er natuurlijk van bewust wanneer je besluit een kitten te kopen, dat deze niet klein blijft. Ook als hij volwassen is moet er plaats en aandacht voor hem zijn.
Neem ik een kater of een poes?
Naaste de mooie vachten, snoetjes en andere uiterlijke kenmerken van verschillende kattenrassen om uit te kiezen, is er ook niet de onbelangrijke vraag of je voor een mannetje of een vrouwtje moet kiezen. Wil je dat je kat later een nestje kan krijgen, dan ga je uiteraard voor een poes. Poezen zijn wel wat baziger van karakter. Katers zijn doorgaans wat zachtaardiger ingesteld, vooral als ze gecastreerd zijn.
Kan mijn kat zonder een maatje?
Net zoals bij mensen is de ene kat sociaal ingesteld en de andere juist erg op zichzelf. Zoek naar meer informatie over het ras om een indicatie te krijgen van de sociale behoeftes van de kat. Is er vaak iemand thuis, dan kunnen veel katten best zonder soortgenootje gehouden worden. Wordt hij vaak alleen gelaten, dan is het wel het overwegen waard om een tweede kat in huis te nemen zodat er gezelschap is.
Waar kan ik een kat kopen?
Je hebt besloten en kat te kopen en hebt ras en geslacht gekozen. Nu moet je adres vinden waar je jouw kat kunt kopen. De veiligste maar ook duurste optie is bij een goede fokker. Deze mensen hebben veel kennis in huis en kennen de kat en zijn bloedlijn volledig. Je kunt hier een kater of poes met documentatie krijgen, zodat je papieren hebt voor je kat. Dan zijn er ook nog broodfokkers, die op grote schaal fokken om geld te verdienen. Zij besteden veel minder aandacht aan de gezondheid van de dieren. Ook door particulieren worden nestjes aangeboden, doorgaans van hun eigen kat. Koop je langs deze weg een kat, dan kom je minder te weten over de achtergrond van de kat. Een andere optie voor een kat kopen is via een asiel. Dat is goedkoper dan bij een fokker en de medewerkers van het asiel kunnen je voorzien van nuttige informatie over zowel het ras als deze kat in het bijzonder. Ook help je zo een kat die nog geen huisje heeft.
Wat kost een kat eigenlijk?
Hoeveel een kat kopen je gaat kosten, is een vraag die niet zomaar te beantwoorden valt. Prijzen verschillen per ras en per fokker of andere aanbieder. Broodfokkers zijn weer goedkoper dan goede fokkers, maar daarbij loop je het risico dat je kat iets mankeert wat niet direct zichtbaar is. Dat kan je later op onvoorziene dierenartskosten komen te staan. Voor de beste garanties ga je naar een goede fokker. Daar kun je een kat kopen voor tussen de 300 en 900 euro. Koop je een kat van een particulier of van het asiel, dan zal het aankoopbedrag zeker lager zijn. In het laatste geval zal dit tussen de 30 en 70 euro zijn.
Is het belangrijk welk ras ik neem?
Natuurlijk is het leuk om een kat uit te kiezen op zijn formaat en zijn mooie uiterlijk. Maar verschillende kattenrassen zien er niet alleen verschillend uit, ze hebben ook hun eigen karkaters en gedragseigenschappen. Dat zijn belangrijke factoren bij het uitkiezen van een kat. Je moet immers een kat kopen die, zowel als kitten als volwassene, in jouw huishouden past. Het is belangrijk om te weten of een kat veel of weinig verzorging nodig heeft. Dat kan mede je keuze bepalen: heb je hier weinig tijd voor, kies dan geen kat die veel verzorging nodig heeft. Daarnaast is het van groot belang om de keuze voor je kat af te stemmen op wat je aan binnen- en buitenruimte te bieden hebt. Woon je op een flat, dan moet je geen kater of poes kopen die avontuurlijk ingesteld is en behoefte heeft aan buitenterrein.
Wat is de achtergrond van de kat?
Het is belangrijk om zoveel mogelijk te weten te komen over de achtergrond van de kat die je in huis wilt nemen. Komt hij uit het asiel, dan is het nuttig om te weten hoe hij daar terecht gekomen is. Als hij nare dingen heeft meegemaakt, dan zal je meer tijd en aandacht moeten investeren in het winnen van zijn vertrouwen. Probeer ook te achterhalen de kat lichamelijk iets mankeert of heeft gemankeerd. Ga je de kat kopen bij een goede fokker, dan zal deze papieren leveren die de achtergrond van de kat toelichten. Vraag ook of de kat al gechipt en geregistreerd is. Dit is nog niet verplicht, maar wel nuttig voor het geval je de kat kwijt bent. Chippen en registreren kost enkele tientallen euro’s. Vraag ook of de kat al inentingen heeft ontvangen. Dit kan je ook geld schelen.
Wat kost het hebben van een kat?
Katten zijn niet zo ingewikkeld in het onderhoud, maar een aantal zaken hebben ze wel nodig. Ten eerste is dat natuurlijk voedsel. Afhankelijk van hoe duur het voedsel dat je aanbiedt is, zijn deze kosten doorgaans tussen de 15 en 40 euro per maand. Katten zijn wel kieskeurig en van nature een beetje verwend. Ze kunnen uitgekeken raken op voer als ze het elke dag krijgen. Begin dan ook niet met het duurste voer. Ten tweede moet een kat uiteraard drinken, maar de kleine beetjes water die ze nodig hebben zijn qua kosten verwaarloosbaar. Ten derde moet de kattenbak, waar hij zijn behoefte moet doen, regelmatig verschoond worden met schone kattenbakvulling. Hieraan ben je tussen de 5 en 15 euro kwijt in de maand.
Wat komt er nog meer kijken bij een kat kopen?
Er komt meer kijken bij een kat kopen dan enkel de aanschafkosten en kosten voor voeding. Je hebt accessoires nodig, zoals een kattenbak, halsband, speeltjes, een mand en een transportkooi voor dierenartsbezoeken. Vaccinaties kosten eveneens geld, evenals een eventuele castratie als je geen nestjes wilt. Bij ziekte of andere fysieke problemen maak je kosten voor dierenartsconsulten, ingrepen of behandelingen. In de basis is het al zo dat het ene ras meer mankeert dan het andere. Om de kosten die hierbij komen kijken uit te smeren, is het mogelijk om voor je kat een kattenverzekering af te sluiten.
Je kat verzekeren voor medische kosten
Het zal je maar overkomen: je kat wordt ziek of krijgt een ongeluk. Je kunt dan voor hoge dierenartskosten komen te staan. Als je op dat moment je kat de medische zorg wilt kunnen bieden die nodig is om hem weer beter te maken moet je flink wat geld achter de hand houden. Ook moet je er ook daadwerkelijk toe bereid zijn om zulke bedragen uit te geven aan het oplappen van je zieke kat. Je kunt voor een dilemma komen te staan.
Tip: dierenarts kosten declareren!
Verzeker je huisdier tegen hoge kosten van de dierenarts. Vergelijk en vind de beste verzekering voor jouw kat!
Start met vergelijkenOm je er zekerder van te zijn dat je de dierenartskosten kunt betalen, kun je je kat laten verzekeren voor zulke kosten. Bij zo’n kattenverzekering betaal je een maandelijkse premie. Die premie is afhankelijk van de leeftijd van je kat, maar ook van het ras en het geslacht. Ook de dekking die je afsluit is van invloed hierop. Met zo’n kattenverzekering kun je de dierenartskosten dus uitsmeren. Omdat je iedere maand een beperkt bedrag afdraagt aan de verzekeraar, kun je de medische rekeningen wanneer die er komen indienen bij de verzekeraar. Die vergoedt daar dan een deel van, tot aan een vastgesteld bedrag per jaar. Hoe hoog deze bedragen zijn, is afhankelijk van de verzekering die je afsluit.
Je kunt je kat verzekeren bij Ohra, Reaal Dier en Zorg, Aegon, figopet, Hema en Inshared. Op deze website kun je het aanbod aan verschillende kattenverzekeringen met elkaar vergelijken en de meest geschikte voor jou kiezen.