Kleine hondenrassen Top 10
Een hond kan de trouwe vriend zijn die veel mensen zoeken in een huisdier. Het is een extra gezinslid die in principe overal kan gaan en staan waar jij ook bent. Zelf heeft hij ook behoeftes, dus het verzorgen van een hond is op dagelijkse basis best een taak. De aanschaf van een hond is dan ook geen beslissing die je zomaar even neemt. Maar als de knoop toch doorgehakt is, en je hebt besloten te kiezen uit kleine hondenrassen, is de keuzes voor welke hond je in huis neemt nog best ingewikkeld. Er zijn immers veel verschillende hondenrassen met elk hun eigen kenmerken. De vraag die je jezelf daarbij moet stellen, is welk klein hondenras het beste bij jou (en je gezin) past. Om daar een helpende hand bij te bieden, hebben we hier informatie op een rijtje gezet over 11 van de meest populaire kleine hondenrassen.
Welk klein hondenras past bij jou?
Maltezer
De Maltezer is met recht te scharen onder de kleine hondenrassen. Zijn gewicht zal de 5 kilo niet gaan overschrijden. Een kleine woning is geen probleem voor hem. Hij heeft lange witte krullen en een snoetje dat rechtstreeks een uit een reclame komt en is dan ook erg charmant. De Maltezer leeft het liefst een relatief rustig leven met voldoende maar vooral ook niet te veel beweging. Aandacht van het baasje wil hij wel graag. Het is een slim hondje dat snel leert. Wees daarvoor consequent maar niet te streng. Een Maltezer kan prima omgaan met kinderen en andere huisdieren.
Franse Bulldog
De Franse Bulldog is een hondenras waarbij de volwassen hond niet meer weegt dan 10 kilo. Ondanks zijn geringe formaat is deze hond evengoed waaks en dapper. Het is een vrolijke, speelse hond die vooral binnen goed gedijt. Hij kan in zijn enthousiasme wat onstuimig zijn. Je kunt veel met hem lachen. Als je hem straft, zal hij zich even beledigd voelen. Bij complimenten fleurt hij op. Voed hem consequent, maar niet te streng op. Omdat het een vriendelijk, tolerant ingesteld hondenras is, kan hij goed overweg met kinderen en andere huisdieren.
King Charles Spaniel
Op menig portret uit het verleden van het koningshuis prijkt een King Charles Spaniel, een geliefd klein hondenras voor families. Hij past zich helemaal aan aan het gezin waar hij in leeft. Meer dan 10 kilo wordt hij niet. De King Charles Spaniel houdt van een goede wandeling en staat niet bekend om agressieve uitspattingen. Hij is juist vrolijk en aanhankelijk en houdt van knuffelen en bij je op schoot liggen. Omdat ze sociaal ingesteld zijn, kunnen King Charles Spaniels prima met kinderen en visite omgaan, net als met andere huisdieren. Zijn lange vacht moet goed verzorgd worden.
Chihuahua
De Chihuahua is het ultieme, gezellige accessoire-hondje dat je mee kunt nemen in je tasje. Althans, dat is wat verschillende baasjes doen met hem. Ondanks zijn zeer geringe formaat en gewicht tussen de 1 en 5 kilo, vind de Chihuahua zelf dat hij net zo veel is als exemplaren van grotere hondenrassen. Hij waakt en zal zich laten horen als er onraad is. Hoewel het een speelse, oplettende hond is, is hij niet erg geschikt voor een gezin met kleine kinderen. Met zijn baasje wil hij wel ravotten, maar lekker op school dutten is een favoriete tijdsbesteding. Zijn vacht heeft weinig verzorging nodig.
Yorkshire Terriër
Klein als hij is, is de Yorkshire Terriër toch echt geen schoothond. Zijn karakter is groter dan zijn postuur, wat zich nog al eens kan uiten in overmoed naar grotere honden toe. Wil je hem bij andere kleine huisdieren zetten, dat zal de socialisatie wat aandacht vergen. De Yorkshire Terriër houdt van beweging en is speels, maar past zich aan jou aan. Het is een waaks hondenras dat waarvan de telgen hun mannetje staan. Kinderen in huis zijn geen probleem. De langharige vacht van de Yorkshire Terriër vergt redelijk veel verzorging.
Teckel
De teckel, een hondenras dat in het bijzonder gebruikt werd bij de jacht op dassen, is een vriend voor jong en oud. Hij is waaks en blijmoedig en past zich gemakkelijk aan, en is daarmee voor ouderen die in staat zijn om hem een paar keer per dag uit te laten een meer dan geschikte kompaan. Ook als speelkameraad voor kinderen is de Teckel zeer geschikt. Omdat de Teckel van origine een jachthond is, is hij volhardend en moedig in gesteld, en spaart hij zichzelf niet. Van vreemden houdt de Teckel niet zo. Om met andere kleine huisdieren om te kunnen gaan, moet goed aandacht besteedt worden aan de socialisatie. Zijn vacht heeft weinig verzorging nodig.
Shih Tzu
In de categorie kleine hondenrassen met een grappige naam: de Shih Tzu is een actieve hond die graag rent en wandelt. Hoewel hij zich goed kan aanpassen, is regelmatig beweging krijgen echt noodzakelijk voor hem. De Shih Tzu is toegewijd aan zijn gezin, maar huiverig ten opzichte van vreemden. Doorgaans kan hij het wel goed vinden met kinderen, soortgenoten en andere huisdieren. Zijn langharige vacht vergt wel veel verzorging. Dagelijks borstelen en regelmatig naar de trimsalon hoort erbij voor de Shih Tzu.
Mopshond
Kan jouw huishouden wel een clown gebruiken, dan is de Mopshond misschien het hondenras voor jou. Met zijn grappige kop heeft hij een koddige uitstraling. Hij heeft de aanleg om mollig te worden, omdat hij alles lekker vindt. Let daarom goed op zijn dieet. De Mopshond is een echte familiehond die maar al te graag geaaid en geknuffeld wordt. Hij is slim en speels, maar ook gevoelig. Hij heeft dan ook een vriendelijk opvoeding nodig. De Mopshond heeft niet veel beweging nodig en af en toe borstelen van kortharige vacht is buiten de ruiperiode voldoende.
Bichon Frise
Zoek je een kleine hond die zich overal thuis kan voelen, dan is de Bichon Frise een goede keuze. Of je nu klein of groot behuisd bent, hij vindt het goed. De Bichon Frise is een hondenras dat veel beweging nodig heeft, dus veel wandelingen maken met hem is noodzakelijk. Hij vindt het dan fijn om ook even flink te kunnen rennen. Het is een vriendelijk en vrolijk hondenras dat vooral ook erg vertederend is. Hij heeft weinig eisen en vindt het prima om overal mee naartoe genomen te worden. Vanwege zijn sociale instelling is de Bichon Frise zeer geschikt voor gezinnen met jonge kinderen en eventuele andere honden. Een passende opvoeding voor hem is consequent maar met een zachte aanpak. De Bichon Frise is niet bijzonder waaks, maar bezoek wordt wel veel bombarie aangekondigd. Zijn schattige, witte krullende vacht vergt wel veel verzorging. Daarom is de Bichon Frise geen hond voor iemand die er weinig tijd voor heeft.
Labradoodle
Zoek je een middelgrote familiehond die geschikt is voor huishoudens met mensen die allergisch zijn voor veel hondenrassen, dan is de Labradoodle een uitstekende optie. Het is een intelligente hond die snel leert. De Labradoodle komt graag buiten, heeft een voorliefde voor water en kan goed apporteren. Hij heeft elke dag veel beweging nodig. Zijn mooie, krullende vacht moet twee keer per week goed geborsteld worden. Drie à vier keer per jaar is een knipbeurt bij de trimsalon noodzakelijk. De Labradoodle is geschikt voor huishoudens met kinderen en/of andere huisdieren.
Markiesje
Het Markiesje is een opgewekt hondenras dat kan gedijen in een flat, mits er voldoende toewijding is om elke dag voor voldoende beweging te zorgen. Dat heeft hij namelijk echt nodig. Het Markiesje is erg sportief ingesteld en houdt van lange wandelingen. Een potje stoeien doet hij graag. Hij is erg aanhankelijk naar zijn gezin toe, maar vindt buitenstaanders ook maar wát interessant. Ook hij is lief voor kinderen en andere honden. De halflangharige, zwarte wacht van het Markiesje moet regelmatig geborsteld worden.
Moet ik mijn hond verzekeren voor dierenartskosten?
Hoezeer je er ook niet op hoopt, kunnen honden net als wij ziek worden of een ongeluk krijgen. Sommige hondenrassen mankeren zelfs inherent het een en ander. Het is dus heel goed mogelijk dat je voor hoge dierenartskosten komt te staan. Een flinke financiële buffer is nodig om op dat soort momenten je hond van de nodige medische zorg te voorzien. Je moet dan ook bereid zijn dat geld uit te geven aan het herstel van je geliefde hond.
Om dilemma’s en financiële problemen te voorkomen, kun je je hond laten verzekeren voor zijn dierenartskosten. Je betaalt bij zo’n hondenverzekering een maandelijkse premie. Deze is afhankelijk van de leeftijd, het ras en het geslacht van je hond, en uiteraard ook van de dekking die je afsluit. Hiermee smeer je de medische kosten eigenlijk uit, omdat je maandelijks een beperkt bedrag afdraagt en dan dierenartsrekeningen wanneer die er komen kunt declareren. Je verzekering vergoedt daar dan een deel van tot een maximaal bedrag per jaar. Hoe hoog deze bedragen zijn is afhankelijk van de verzekering die je afgesloten hebt.
Je kunt je hond verzekeren bij Ohra, Aegon, figopet, Reaal Dier en Zorg, Hema en Inshared. Let op: honden vanaf de leeftijd van 7 jaar die nog niet verzekerd zijn kunnen in veel gevallen ook niet meer verzekerd worden.